onsdag den 3. april 2013

Kartoffelbrød (meyer's bageri)



Vi havde en hel bøtte kogte kartofler til at stå i køleskabet, så de blev brugt til en omgang biksemad og disse 2 kartoffelbrød

Lavede et forsøg med at flette det ene, det andet blev lavet efter claus meyers anvisning :-)






Denne opskrift stammer fra bogen meyer's bageri.
Lave lidt om i mængderne så det passede med 2 brød istedet for 3





Info om retten :



Type :
Hvedebrød med kartoffel
tidsforbrug :
  30 min til at lave dejen og forme - 3 timer hævning - 30 min bagning
Metode :
Ovn
Andet  :
Holder sig frisk længe pga fugten fra kartoflerne
Antal :
2 brød

Det skal du bruge :

3 dl lunken vand

5 g gær
1½ dl surdej - se HER
Hvis du ikke bruger surdej,
så brug syrnet mælk + 10 g gær istedet for 5
1 spsk salt
600 g hvedemel

400 g kogte kartofler
rosmarin
olie
flage salt
vand til pensling af samling

Sådan gør du :



Kom lunken vand og gær i røreskålen, og rør gæren grundigt ud i vandet.
Jeg plejer at gøre det med fingrene


Kom surdej, mel og salt i skålen og lav røremaskinen ælte i 10 min. dejen skal være elastisk og glat.

Form en kugle af dejen og lad den hæve overdækket i 2 timer.


Inden dejen er hævet færdig skærer på de kogte kartofler ud i skiver


Drys mel på bordet og vend dejen ud på det. Del dejen over i 2 stykker.


Form hvert stykke til en "pizza" på 25 cm i diameter

Fordel kartoffelskiverne på halvdelen af dejen. Hold den yderste cm fri

Drys lidt rosmarin, olie og over kartoflerne


Pensl den yderste cm af dejen med vand, og fold dejen over kartoffel fyldet
tryk samlingen rigtig godt sammen


Pensl oversiden af brødet med olie. drys rosmarin og flagesalt over.

Stil brøddene til hævning på en bageplade med bagepapir i 1 time

Efter 30 min hævning tændes ovnen på 200 g




Bag brødene i 25 - 30 min

Lad brødene køle a på en rist

VELBEKOMME


Det ene brød som er flettet lavede jeg på følgende måde.



Rul dejen ud til et rektangel i stedet for en cirkel
Skær strimler 1/3 del ind i ca 1½ cm bredde fra begge sider
Fordel kartoflerne på midten. drys med olie, salt og rosmarin
Pensl dej strimlerne med lidt vand
Flet nu dej strimlerne. Start i den ene ende, og flet skiftevis en strimmel fra hver side
Pensl lidt olie på brøddet og drys med salt og rosmarin


Nærings indhold i brødet ved 2 stk

Brøddene vejede 1350 g efter bagning

                     
Pr. 100 g 
bagt vægt   
  pr brød
   675 g

I alt
Energi
 202 kcal
1364 Kcal
2728 kcal
Protein
5,6 g
38 g
76 g
Kulhydrat
 40 g
272 g
543 g
Fedt
1,6 g
11 g
22 g