tirsdag den 9. april 2013

Gelato is - karamel is pinde


Lækre ispinde med karamelsmag :-)




Denne is er bedst at lave på ismaskine, for det er en meget fedt fattig is som vil krystalisere under indfrysningen.

Når jeg laver ispinde bruger jeg ren minimælk, hvis det skal fryses ned i en bøtte udskifter jeg gerne 2½ dl af mælken med fløde for så bliver isen mere cremet

Hvis du ikke har en is maskine så udskift 5 dl af mælken med fløde og den ene æg med 3 æggeblommer, så kan den sagtens laves uden maskine


Det er heller ikke altid jeg kører isen på maskinen når jeg laver ispinde, men isen bliver meget mere luftig hvis det køres først



Info om isen :



Type :
Gelato is med karamel smag
Metode :
Is maskine
Andet  :
Kan sagtens kugles op direkte fra fryseren
Mængde is :
ca 1,5 liter alt efter hvor meget luft din ismaskine kan lave i isen
Udstyr :
Ismaskine / forme

 


Det skal du bruge :



7 dl mælk
100 g sukker
3 æg

Chokolade
sukker pynt

Sådan gør du :



Kom sukker og mælk i hver sin gryde
Varm sukkeret langsomt op indtil det smelter.
Jo mørkere farve jo mere karamel smag. Pas på det ikke brænder på.
Kog imens mælken op i den anden gryde
Når sukkeret er gyldent og mælken er på koge punktet, hæles mælken op i sukkeret. Start med en meget lille smule og pisk rigtig godt i mens. Det er vigtigt at sukkeret i størkner !!
Tilsæt mere mælk mens der piskes. Pas på det ikke koger over :-)
Når alt mælken er tilsat tages gryden af varmen. Lad det stå indtil blandingen er under 80 g
Kom æggene i og rør det sammen
Varm langsomt cremen op til lige under 85 g. Ikke over 85 for så størkner æggene
Når cremen er færdig skal du kunne lave et spor i cremen på gryde skeen hvor cremen ikke løber sammen. se billedet


Kom cremen i køleskabet indtil den er 5 G. hvis du har en ismaskine med kompressor er det ikke så vigtigt :-)
Kør isen på din ismaskine
Når isen er kørt færdig kan du enten komme den i en lufttæt bøtte og fryse den færdig i et par timer eller komme den i forme til ispinde

Is forme :

Bliver hele tiden spurgt om hvor jeg har købt mine is forme.
De er købt på amazone og de kommer fra silikomart
Goggle silikomart ice mold eller silikomart is forme så finder så sikkert selv den bedste pris :-)

Den 1. portion karamel is blev bare fordelt i formene og så i fryseren.


efter ca 6 timer tog jeg dem ud af formene og overtrak dem med chokolade
Smelter chokoladen sammen med crisco, kakao smør eller kokos fedt. Det er lige gyldig hvad du fortynder med, bare fedtstoffet ikke indeholder vand.
Når du fortynder chokoladen er det meget nemmere at få et tyndt lag på isen. Chokolade har det jo med at stivne meget hurtig når det hældes over noget der er -18 g
Jeg brugte 200 g chokolade og 40 g crisco til 13 is
Hvis du ønsker et helt tynd lag, overtrækkes formen med chokolade inden isen hældes i ligesom når man laver fyldte chokolader.

Den 2. portion karamel is er med sukker pynt og chokolade striber

Drys lidt krymmel i formene. Fordel den halvfrosne is over og drys igen
Kom isen i fryseren i 6 timer inden du tager dem ud af formen
Smelt 25 g mørk chokolade. kom det i en lille frost pose og klip et meget lile hul i det ene hjørne
placer isne på et stykke bagepapir med lidt mellem rum, og dryp chokoladen over


Du kan komme mange andre ting i dine ispinde. Har for lavet med bær, chokolade stykker, m&m's, daim osv. Kiks er også godt. eller hvad med et tyggegummi som dem man køber ? Du kan også lave fine mynstre med syltetøj i overfladen af isen

VELBEKOMME