fredag den 5. april 2013

3 slags flødeboller med hindbær, appelsin og lakrids fyld




Ville lave lidt forsøg med skummet i flødebollerne, så det kom der disse varianter ud a :-)

Lavede skummet over 3 omgange hver for sig

Flødebollerne indeholder følgende:
Dem med mørk chokolade er med karamel, appelsin skum og farvet kokosmel
Dem med lys chokolade er med karamel, lakrids skum og pyntet med lakrids pulver
Dem med hvid chokolade er med hindbærskum og pyntet med fryse tørret hindbær


Bundene er lavet efter frk jensen's kogebog's opskrift på kræmmerhuse




Info om opskriften :



Type :
Flødeboller med smag
tidsforbrug :
  2 timer + 8 timers tørretid
Andet  :
kan holde sig længe køligt
Antal :
40 små eller 25 store
Inspiration :
Har brugt lidt fra følgende sider
kvalimad, Chokolat og Odense marcipan samt frk. jensens kogekog


Det skal du bruge :

Bundene :



125 g smør
125 g sukker
125 g mel

2 æg (kom 3 i for dejen virkede tyk)


50 g chokolade til pensling af bundene

Fløde bollerne :



150 g sukker
80 g druesukker
2 tsk citron saft
60 g vand

100 g æggehvide (fra 4 æg) men vej dem
Hvis du er bange for salmonella så brug pasteuriserede æg
1 spsk sukker

Smag : 

karamel af kondenseret mælk

Appelsin
(skal + saft af 1 appelsin)

Hindbær
(100 g frosne)

Lakrids
(2 tsk lakridspulver + 2 spsk lakrids sirup)

Overtræk :

200 - 300 g chokolade
Jeg brugte 200 g, men det kommer meget an på hvor tykflydende chokoladen er

Sådan gør du :

Bundene :


Tænd ovnen på 175 g alm
Smelt smørret i en gryde ved svag varme
Når smøret er smeltet tages gryden af varmen og de øvrige ingredienser røres i
Beklæd en bradepande med papir
brug 1 stor tsk dej pr bund. Der kan være 16 på en plade. smør dejen en smule ud inden de bages
Bages i ca 7 min, men hold godt øje for det går stærkt. Når de begynder et tage farve i kanterne er de færdige
Lad kagerne ligge på papiret i et par minutter så de lige bliver faste inden de flyttes over på en rist til køling.
Hvis du vil have helt runde bunde så stik dem ud, og spis det overskydende eller kom det i fryseren så er der lidt til romkugler :-)
Når kagerne er helt kolde smeltes 50 g chokolade over vandbad eller i mikroovnen og bundene pensles

Tips :



Det er efter samme opskrift jeg plejer at lave skåle eller kræmmer huse til is eller andet

Skåle :

Kom 2 tsk dej i hver kage og kun 6 på hver plade. flad kagerne ud til en diameter på ca 10 cm
Ligeså snart de kommer ud af ovnen ligger du kagen oven bunden på et glas eller vend en metal muffin form på hovedet og brug den. Fold kagen forsigtigt om kanten så den får form som en skål

Kræmmerhuse:
Kom 4 tsk dej i hver kage og kun 2 på hver plade. flad kagerne ud på en diameter på ca 20 cm
Fold karton som en kegle og rul dejen rundt om lige så snart den kommer ud af ovnen

Skummet :

Hvis du vil lave flere slags fyld er det nemmest at lave en portion af gangen.. Taler af erfaring :-)
Skummet er noget værre klister og siruppen er meget varm, så det er noget bøvl at skulle til at dele op osv
Mængderne nedenfor er til hele portionen !! så du må selv dele op hvis du laver flere slags


Appelsinskum :


Kom sukker, druesukker, citronsaft og 60 g appelsin saft i en gryde. Der skal ikke vand i
Bring det i kog og kog til det er nøjagtig 117 g
Imens siruppen koger kommer du æggehvide og 1 spsk sukker i røremaskinen.
Pisk til det kan vendes på hovedet uden at det falder ud af skålen :-)
Hvis du vil have farvet skum, kommer du en smule gul pasta farve i æggehviden inden der piskes
Når siruppen er 117 g tager du gryden a varmen.
Hæld sirupen langsomt i æggehviderne, mens der piskes ved høj hastighed.
Kom den revne appelsin skal i
Bliv ved med at pisk indtil skummet er helt stiv og fast.
Jeg fik ikke pisket appelsin skummet helt nok, så skummet faldt lidt sammen under tørringen


Hindbærskum :


Kom sukker, druesukker, citronsaft, optøede hindbær og ½ portion vand i en gryde
Bring det i kog og kog til det er nøjagtig 117 g
Imens siruppen koger kommer du æggehvide og 1 spsk sukker i røremaskinen.
Pisk til det kan vendes på hovedet uden at det falder ud af skålen :-)
Hvis du vil have farvet skum, kommer du en smule rød pasta farve i æggehviden inden der piskes
Når siruppen er 117 g tager du gryden a varmen.
Hæld sirupen langsomt i æggehviderne, mens der piskes ved høj hastighed.
Bliv ved med at pisk indtil skummet er helt stiv og fast.


Lakridsskum :


Kom sukker, druesukker, citronsaft, 2 spsk lakrids sirup og vand i en gryde
Bring det i kog og kog til det er nøjagtig 117 g
Imens siruppen koger kommer du æggehvide, lakridspulver og 1 spsk sukker i røremaskinen.
Pisk til det kan vendes på hovedet uden at det falder ud af skålen :-)
Hvis du vil have farvet skum, kommer du en smule sort pasta farve i æggehviden inden der piskes
Når siruppen er 117 g tager du gryden a varmen.
Hæld sirupen langsomt i æggehviderne, mens der piskes ved høj hastighed.
Bliv ved med at pisk indtil skummet er helt stiv og fast.

Fælles for alle typer skum :


Kom skummet i en sprøjtepose med stor glat tyld, eller bare i en pose hvor du klipper hjørnet a


Hvis du vil have karamel i bunden af fløde bollerne, kommer du lidt af karamellen i en sprøjtepose og kommer en klat på str med en tsk midt på hver bund



Fordel skummet på bundene.
Pas på du ikke laver skummet størrer end bundene for så er de svære at overtrække med chokolade

Stil flødebollerne ved stuetemperatur i 8 timer så skummet bliver fast på overfladen. så er det meget nemmere at overtrække dem.

Hvis du er utålmodig, kan du bage dem i ovnen i 5 min ved 150 g


Temperer 200 - 300 g chokolade.

kom 1 flødebolle på en gaffel. Hold den ind over chokolade skålen, og hæld chokolade over med en ske.
Stil flødebollerne på et stykke bagepapir. Pynt med hvad du ønsker inden chokoladen stivner

Flødebollerne indeholder ca 400 Kcal/100 g - 100 kcal pr stk

VELBEKOMME