fredag den 1. marts 2013

rømertopf brød med øl og ølandshvede



Dette brød er dejlig luftigt, og med en mild smag af øl. Det er et alletiders morgenbrød, dejlig nemt om morgenen idet dejen er lavet dagen før. Skorpen bliver dejlig sprød, mens brøder er rigtig blødt inden i. Det kan nemt holde sig frisk i 2-3 dage


Brødet kan sagtens bages i en gryde eller anden stegeso, jeg er bare glad for min rømer :-)

Det skal du bruge :

5 dl hvede øl
1 dl surdej - Se opskrift HER

1 tsk salt

10 gram gær

2 spsk rapsolie

400 gram ølandshvedemel
300 gram hvid hvedemel mel eller anden grov mel

Sådan gør du :
Dag 1 :

Kom øl, gær. surdej, salt og olie i røremaskinen og tænd
Kom melet i og lad maskinen køre i ca 10 min indtil dejen samler sig om rørekrogen og slipper siderne
Dejen skal føles blød og glat når den er æltet.

Dæk dejen til og kom den i køleskabet i minimum 12 timer

Lige inden du går iseng sætter du din rømertopf i blød, så sparer du en halv time næste morgen :-)
Dag 2:
Ta dejen ud af køleskabet. bare lad den stå på køkkenbordet i skålen
Hæld vandet af rømertopfen, og sæt den i en kold ovn
tænd ovnen på 250 g. efter ca 30 min er rømertopf og ovn varm



Tag rømertopf ud af ovnen og hæld dejen i. kom låget på igen og sæt det ind i ovnen
bag nu brødet i 30 minutter



tag låget a, sænk temperaturen til 225 G og bag i yderligere 15 minutter. 
Plejer at komme et stege termometer brødet. når det er ca 90 G kernetemperatur tager jeg det ud
Sæt låget på et viskestykke, så det kan køle langsomt a. Du må helst ikke sætte det direkte på bordpladen eller bordskåner, for hvis det leder varmen væk for hurtigt risikerer du at låget flækker

Vend nu brødet ud af rømertopfen. spray vand på brødet med en forstøver og bag det på en rist i 4 minutter mere
Brødet skal have en kerne temperatur på 96 G når det er færdig



Tag brødet ud af ovnen og lad det køle a inden servering


VELBEKOMME