søndag den 10. marts 2013

Mørkt kerne rugbrød




Dette brød har en god smag af malt og øl, uden det dog er hverken surt eller stærkt. Kernerne er bløde, og skorpen bliver dejlig sprød :-)

Det er meget nemt at lave så det er bare med at komme igang :-)


Du kan godt lave det på almindelig rug og hvedemel, men så forsvinder jo lidt af den gode smag



Info om brødet :



brødtype :
mørkt rugbrød med surdej og øl
tidsforbrug :
15 + 15 min til at lave dejen
hævetid :
24 timer + 2 timer
bagetid :
2 timer ved 180 grader

Det skal du bruge :


300 gram skårne rugkerner
6 dl vand

2 dl surdej (se opskrift her)
1 dåse øl
½ spsk salt
2 tsk mørk maltmel
15 g rapsolie
15 g honning
5 gram gær

100 g spelt bageblanding
100 g 5 korn
100 g rugflager
200 gram ølandshvedemel
450 gram svedjerugmel



Sådan gør du :


1. dag


Kom surdej, vand, øl, salt, honning, gær og maltmel i røremaskinen og tænd
Kom kernerne i og derefter melet
Lad røremaskinen ælte det godt sammen i 5 min


Dejen virker meget tør og fast, men det skal den
Bland rugkernerne med vandet og lad det trække overdækket i 24 timer ved stuetemperatur

Dæk skålene godt til og lad dem stå ved stue temperatur i 24 timer

 2. dag


Bland kernerne med dejen og rør det godt sammen.


Blandingen skulle nu gerne have konsistens som en tyk grød, hvis ikke så tilpas med rugmel eller vand


Hæld dejen over i en 3 liters bageform, og stil den til hævning.
Drys evt rugflager eller andet over dejen


Når dejen er ½ cm fra kanten sprayer du vand på med en forstøver.
Det tog mit brød 2 timer


Put brødet i en forvarmet ovn på 180 g og bag i ca 2 timer
Spray vand på brødet nogle gange undervejs
punkter brødet med en kødnål ca 10 steder efter 15 min så dampen kan slippe ud


Brødet er færdig bagt når det har en kernetemperatur på 97 g


Vend straks brødet ud på en bagerist og pak det ind i et fugtet viskestykke


Efter nogle timer når brødet er afkølet kan det skæres, men det bedste er at vente til dagen efter

VELBEKOMME



Nærings indhold i brødet ved 35 skiver


                             
Pr. 100 g   
  pr skive   
 alt

Energi

194 kcal
134 Kcal
4707 kcal
Protein
5,6 g
3,9 g
135 g
Kulhydrat

37 g
26 g
908 g
Fedt
1,9 g
1,3 g
45 g

Brødet indeholder 2,5 g kostfibre / 100 g.