torsdag den 7. februar 2013

Rugbrød med svedje rug



Dette brød er lavet med svedjerug istedet for almindelig rug mel.

det er et brød med mange kerner, svedje rug, Emmer mel og øl, hvilket efter min mening giver en rigtig god smag



Tidsplan :

Tidsforbrug : 20 min til at lave dejen
Hævetid : natten over ved stuetemperatur
bagetid : 2 timer ved 180 grader

Mængde : 1 brød

Det skal du bruge :


  • 6 dl pilsner øl
  • 15 g gær
  • 1 dl surdej (se opskrift her)
  • 2 spsk salt
  • 2 spsk honning
  • 200 g skårne rugkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 100 g 5 korns blanding
Ingredienserne vejet a og delt op

  • 150 g grov emmermel
  • 25 g mørk maltmel
  • 300 g svedje rugmel
  • evt olie til at smøre formen






Sådan gør du :

DAG 1

  • Bland øl, surdej, gær,salt og honning

  • rør det sammen og tilsæt så frø og kerner og rør

  • tilsæt emmer og malt melet og rør godt

  • tilsæt svedjerug melet

  • rør grundigt i røremaskine i ca 10 min

  • hæld dejen over i en form 

  • Pak den ind i film og lad dejen hæve natten over
DAG 2


  • Penselbrødet med vand og bag det i 2 timer ved 180 grader
  • Hvis du har et stegetermometer skal brødet
    have en kerne temperatur på 97 G når det er færdig bagt
  • Efter 30 min punkteres skorpen ca 5 steder med en kødnål så damp kan slippe ud
  • Pensel evt brødet med vand ca hver ½ time for at udgå at skorpen slipper

  • Når brødet er færdig bagt tages det straks ud af formen og
    stilles på en bagerist. 

  • efter 30 min pakker du det ind i et fugtigt viskestykke
    som det skal være i indtil det er køle godt a.

  • Når brødet er helt koldt kan det skæres og nydes
Klar til fryseren

Vakuum pakket brød


VELBEKOMME


Nærings indhold i brødet ved 40 skiver




                    Pr. 100 g    pr skive (48 g)      alt
Energi244 kcal116 Kcal4663 Kcal
Protein7,6 g3,6 g144 g
Kulhydrat38 g18 g715 g
Fedt6,7 g3,2 g126 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 1900 g 

Brødet indeholder 4,3 g kostfibre / 100 g.