fredag den 15. februar 2013

Gryde brød (langtidshævet)


Brød bagt i en gryde giver et halt særligt luftigt brød, fordi dampen fra brødet forhindrer at der dannes skorpe så hurtigt. Det betyder at brødet kan hæve meget mere end almindeligt.

Jeg bruger bare en billig gryde fra IKEA, men det allebedste resultat opnåes i en støbejerns gryde
Det kræver en smule planlægning, men intet arbejde at lave dette brød. Du skal starte 12 - 15 timer før dit brød skal være færdig.

Det skal du bruge :
625 gram mel
5 dl  vand
2 tsk salt
5 g gær

Sådan gør du :


Dag 1 :


Opløs omhyggeligt gæren i vandet. Det er vigtigt at alt gær er opløst når der bruges så lidt


Tilsæt salt og mel, og rør rundt med en grydeske indtil alt mel er vådt. tager max 1 min :-)


Sæt dejen til hævning ved stue temperatur i 12 timer. 

Hvis det ikke passer ind i tidsplanen kan dejen sættes på køl i op til 12 timer, 
men den skal stadig hæve 12 timer ved stuetemperatur bagefter

Dag 2 :

Kom rigelig med mel på dit bord og vend dejen ud. Fold dejen sammen (ikke ælte)


Kom dejen i et olie smurt fad og lad den hæve i 2 timer overdækket



Når den første time er gået tænder du din ovn på 250 grader. 
Det er vigtigt at tænde ovnen i god tid, så gryden når at blive gennem varm.
Kom den gryde du vil bage brødet i med ind i ovnen så den bliver helt varm. 
Det skal være en 4 til 5 liters gryde med tætsluttende låg
Det er meget vigtigt at gryden er 250 g når brødet kommes i, for ellers brænder brødet fast


Når dejen har hævet i 2 timer tages gryden ud af ovnen, og dejen vendes forsigtigt ned i gryden. 
kom låget på og sæt gryden i ovnen


Efter 30 minutter tages låget af gryden og temperaturen sænkes til 225 g


Bag yderligere 15 min og brødet er færdig.


Vend brødet ud af gryden og lad det køle a på en rist


VELBEKOMME