onsdag den 2. januar 2013

Surdej



For at kunne bage at surdejs brød kræver det selvfølgelig at man har en surdej til at stå :-) Surdejen gør bare at brødet for en dejlig smag efter min mening.
Den opskrift jeg bruger til dejen er en af de mest simple man kan lave, og hvis man ellers følger reglerne er det meget nemt at arbejde med.






Ingredienser til surdej

Opskrift på surdej :


  • 5 dl. vand
  • 250 g hvedemel
  • 200 g fuldkornsmel efter eget valg
  • 50 g rugmel
Bland det hele godt sammen og hæld blanding op i et stort sylteglas. lad låget stå åbent de første 2 timer
Blanding skal nu stå på køkkenbordet i 8 dage før den er klar til brug
Det er vigtigt at man rører godt rundt i dejen 2 gange hver dag, så dejen ikke bundfælder og begynder at rådne.
efter 8 dage er du nu klar til at bage surdejsbrød :-)


Fremover er vigtigt at du bruger af dejen mindst hver 3 dag.
Hvis du ikke skal bage bliver du stadig nødt til at tage en dl surdej hver 3. dag og så efter fylde så dejen får noget nyt mel

husk at dejen stadig skal omrøres godt 2 gange om dagen

Genopfyldning :


sørg for at genopfylde med ca samme mængde dej som du bruger. dog må du aldrig bruge mere end halvdelen af dejen på engang



blandings forhold til genopfyldning :


  • 1 dl vand
  • 50 g hvedemel
  • 35 g fuldkorns mel
  • 15 g rugmel

Hvis du ikke skal bruge surdejen i længere tid (op til 14 dage) kan den sættes i køleskabet.
Når den tages ud kasseres ca 1/3 af dejen og der genopfyldes.
Hvis du skal bage med den er det bedst at vente til den har fået stue temperatur igen