søndag den 6. januar 2013

Nemt rugbrød



Dette rugbrød er et helt klassisk brød uden malt og øl
Brødet er blødt og lækkert inden i, og knasende sprødt uden på.

INFO

brødtype : rugbrød med surdej
tidsforbrug : 2 * 15 min til at lave dejen
hævetid : 24 timer + 2 timer
bagetid : 2 timer ved 180 grader

Ingredienser dag 1
Fordejen efter den er rørt
Dag 1 :

Ingredienser til fordej


  • 2,5 dl surdej (se opskrift her)
  • 2,5 dl lunken vand
  • 1,5 Spsk salt
  • 2 spsk akaciehonning eller blomster honning
  • 5 g gær
  • 35 g hørfrø
  • 150 g. skårne rugkerner
  • 150 g. hvedemel
Sådan gør du
  • Hæld alle ingredienserne i røremaskinen og lad den køre i 5 min.
  • Lad fordejen stå overdækket ved stue temperatur i 24 timer
Dag 2 : Dejen til rugbrødet

Ingredienser dag 2
Det er vigtigt at dejen fordel og
trykkes godt. bank evt formen
i bordet et par gange så der
ikke kommer luft huller i brødet













Ingredienser dag 2:

  • Fordejen fra dag 1
  • 5 dl vand
  • 600 g. rugmel
  • 2 spsk salt
  • 1 spsk akaciehonning eller blomster honning
Sådan gør du :

Brødet klar til ovnen
  • Kom alle ingredienserne op i skålen med fordejen
  • start røremaskinen og lad den køre i 10 min
  • smør en brødform med olie og kom dejen i
  • Stil dejen til hævning i 5 timer. Hold øje med brødet efter et par timer. hvis det er ved at være hævet til toppen af formen skal det i ovnen nu.
  • Bag brødet i en forvarmet ovn i 2 timer ved 180 grader
  • efter 20 min punkteres brødet 5 - 10 steder gennem toppen med en kødnål for dampen kan komme ud. Det er vigtigt for ellers risikerer du at skorpen slipper brødet.
  • Pensl brødet forsiktigt med vand ca hver ½ time
  • brødet vendes ud af formen med det samme når det er bagt
  • når brødet tages ud af ovnen er det MEGET vigtigt at det får lov til at hvile.
    pak brødet ind i et fugtigt viskestykke straks efter det er kommet ud af ovnen, og lad det blive i viskestykket 2 timer
  • når brødet er koldt kan det skæres 
  • Brødet pakkes ind i et fugtigt
    viskestykke med det samme
    det kommer ud af ovnen
  • Så er det bare at nyde brødet :-)

VELBEKOMME

Så er det bare at skære. Jeg skærer hele brødet med det samme



Skive skåret rugbrød




Det der skal i fryseren pakkes i passende potioner
med madpapir i mellem, så kan du pakke et helt rugbrød
i en pose og så bare tage lidt op a gangen så der altid
er frisk og blødt brød

Nærings indhold i brødet ved 40 skiver




                     Pr. 100 g     pr skive (43 g)      alt
Energi206 kcal88 Kcal3526 kcal
Protein6,4 g2,8 g110 g
Kulhydrat41 g18 g701 g
Fedt1,7 g0,7 g30 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 1715 g (rå vægt: 2035 g)

Brødet indeholder 2,5 g kostfibre / 100 g.

Inspiration til dette brød er fundet her