torsdag den 3. januar 2013

Havrebrød med surdej

Dette brød er rimelig groft og egner sig godt til morgenmad. Brødet skal koldhæve i 16 - 24 timer så det er nemt at bage som morgen brød. Det eneste det kræver om morgenen er at det tages ud 2 timer før det skal bages
Lækkert havrebrød




 

Om brødet

 
Type :            Groft brød med surdej
Tidsforbrug : 20 min til at lave dejen og ælte
Hævetid :       18-24 timer på køl + 2 timer ved stuetemperatur
Bagetid :        40 min ved 210 grader
Mængde         1 brød

Det skal du bruge : 

Ingredienser

  • 15 gram gær
  • 3 dl vand
  • 1 dl surdej - se opskrift her
  • 2 spsk ahornsirup
  • 1½ spsk salt
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram 5-korns blanding
  • 100 gram Grahams mel
  • 100 gram Ølands fuldkorns hvedemel 
  • 250 gram Ølandshvedemel
Hvis du ikke har ølandsmel kan det bare erstattes af almindelig hvedemel, men brødet vil så miste nogle sejhed og skorpe

Sådan gør du :

Dag 1 - Samling af dejen




Dejen i røremaskinen

  1. Hæld vand, gær, salt, sirup, havregryn og femkorn i røremaskinen. Start maskinen og rør til gæren er opløst.
  2. Tilsæt så Grahamsmel og fuldkornsmel. lad maskinen ælte lidt inden hvedemelet hældes i.
  3. Dejen vil stadig være noget klistret, men det skal den være så bliver brødet nemlig dejligt luftigt.
  4. Lad maskinen ælte i ca 10 minutter
  5. Smør og brødform med lidt olivenolie og drys noget grahamsmel over så bliver brødet nemlig dejlig sprødt når det bages.
  6. Når dejen er æltet færdig hældes den ud på et meldrysset bord og formes til en pølse som kommes i formen 
  7. Dæk formen a med et fugtet viskestykke og smid brødet i køleskabet i mindst 18 timer. gerne mere



Formen er smurt med oliven olie
og drysset med grahamsmel
Klar til mellem 16 og 24 timer
i køleskabet














Dag 2 - Bagningen

Klar til at blive bagt

  1. Inden brødet skal bages skal det efterhæve ved stue temperatur i 2 timer
  2. Når brødet skal i ovnen pensles det først med vand og der drysses med grahamsmel og havregryn
  3. Bag brødet ved 210 grader alm forvarmet ovn i 40 minutter
  4. Når brødet er færdig vendes det straks ud af formen og stilles på en rist til kølning




Brødet med ost og skinke
Lige taget ud af ovnen

velbekomme :-)


Nærings indhold i brødet :


  Pr. 100 g
I alt
Energi  241 kcal
2577 kcal
Protein  7,5 g
81 g
Kulhydrat  45 g
478 g
Fedt  3,2 g       34 g

Brødet indeholder 4,2 g kostfibre / 100 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 1070g (rå vægt: 1136 g).
inspiration til denne opskrift er fundet her