søndag den 20. januar 2013

Gelato is - grundopskrift

Man kan jo lige så godt lave en dobbelt portion når man er i gang :-)



Det her er min grund opskrift på italiens mælke (gelato) is
Du kan selv blande det i du har lyst til efterfølgende

Det skal du bruge :

  • 2 dl fløde
  • 4 dl mælk
    (let mælk er fint. jo federe mælk jo mere cremet is. Hvis du bruger sødmælk kan fløden godt udelades eller reduceres)
  • 4 æggeblommer
  • 100 gram sukker
  • 1 knivspids salt
  • 1 vaniljestang (kan udelades)

Pas på at massen ikke kommer
over 85 grader
Sådan gør du :

  • Hæld mælk og fløde i en gryde og varm denne op til lige før kogepunktet (små bobler vil komme frem i kanten) og stil gryden til side.
  • Æggeblommer og sukkes piskes (ca. 2 min) til en lys luftig æggesnaps.
  • 1/3 af mælken tilsættes æggesnapsen under grundig omrøring, hvorefter gryden med mælk sættes over meget svag varme og æggesnapsen hældes langsomt tilbage i gryden under konstant omrøring. Lad det blive på meget svagt blus til det tykner så meget at du kan trække et spor på en træske.
  • Det er meget vigtigt at temperatur ikke kommer over 85 C

  • For at være sikker på at du ikke har klumper i isen, er det en god idé at hælde massen igennem en si inden du stiller den til afkøling,
  • Stil ismassen til afkøling i mindst 6 timer inden den fryses på ismaskine, (eller til den er 5 grader)
  • eller brug den som base til andre gelato opskrifter.
Inspiration :




Æg og sukker pisket
Ismassen klar til køling



Nærings indhold i isen ved 6 portioner med fløde og mini mælk :




                     Pr. 100 g     pr portion
    (131 g)
     
 alt
Energi195 kcal254 Kcal1525 kcal
Protein3,9 g5,2 g31 g
Kulhydrat16 g21 g128 g
Fedt13 g17 g99 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 782 g