fredag den 11. januar 2013

Gammeldags rugbrød med masser af kerner

Lige kommet ud efter 2 timer i ovnen


Dette brød laves på gammeldags maner,hvor dejen står og hæver et døgn mens kernerne står i blød

det er et brød med mange kerner, svejre rug, kamut durum mel og øl, hvilket efter min mening giver en rigtig god smag

du bestemmer selv, hvilke og hvor mange kerner du kommer i dejen, men mellem 200 og 400 g giver et godt brød

Tidsplan :

Tidsforbrug : 15 min til at lave dejen
Hævetid : 24 + 2 timer til efterhævning
bagetid : 2 timer ved 180 grader

Mængde : 1 brød

Ingredienser :

Ingredienserne

  • 150 g skårne rugkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g hørfrø
  • 1½ dl surdej (se opskrift her)
  • 2 dl vand
  • 1 mørk hvidtøl
  • 15 g gær
  • 15 g salt
  • 20 g ahorn sirup el honning
  • 300 g svejrerug
  • 200 g grov rugmel
  • 200 kamut mel (eller anden grov hvedemel)
  • 20 g olivenolie
  • 15 g brændt maltmel (kun for at farvebrødet mørkere)


Sådan gør du :

DAG 1

Dej klar til hævning

  • Start med at sætte kernerne i blød i en skål med vand. de skal være godt dækket for de hæver op når de suger vandet
  • Bland øl, vand, surdej, gær,salt og sirup
  • rør det sammen og tilsæt så rug, malt og kamut melet
  • rør grundigt i røremaskine i ca 10 min
  • Lad dejen hæve i 24 timer ved stue temperatur

Dej og kerner klar til at blive rørt
Dej klar til at komme i form
og hæve











DAG 2
Dej klar til at hæve

  • Hæld vandet fra rugkernerne og rør dem i dejen sammen med hørfrø og solsikkerne
  • Kom dejen i en form, og lad den hæve i 2 timer overdækket
  • Penselbrødet med vand og bag det i 2 timer ved 180 grader
  • efter 30 min punkteres skorpen ca 5 steder med en kødnål så damp kan slippe ud
  • pensel evt brødet med vand ca hver ½ time for at udgå at skorpen slipper
  • Når brødet er færdig bagt tages det straks ud af formen og
    stilles på en bagerist. 
  • efter 1 timer pakker du det ind i et fugtigt viskestykke
    som det skal være i indtil det er køle godt a.
Det tog næsten 3 timer før
dejen var hævet nok
  • Når brødet er helt koldt kan det skæres og nydes
Pak brødet ind når det er færdig bagt. så bliver skorpen
ikke så hård. hvis du ønsker skorpen med mere bid
i så vendt 1 time før du pakker det ind
Klar til fryseren. Hvis du pakker
et passende antal skiver
med madpapir i mellem
er det let at tage frisk brød
op igen























VELBEKOMME


Nærings indhold i brødet ved 40 skiver




                     Pr. 100 g     pr skive (48 g)      alt
Energi244 kcal116 Kcal4663 Kcal
Protein7,6 g3,6 g144 g
Kulhydrat38 g18 g715 g
Fedt6,7 g3,2 g126 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 1900 g 

Brødet indeholder 4,3 g kostfibre / 100 g.