tirsdag den 8. januar 2013

Bøf stroganoff i stege so og kartoffel mos

Bøf stroganoff med kartoffelmos, rødbeder og blandet salat

Dette er min version på en fedtfattig omgang bøf stroganoff. Jeg laver retten i ovnen fordi jeg godt kan lidt at lave mad der ikke kræver at jeg står ved komfuret i 2 timer men bare kan passe sig selv. samtidig bliver kødet utrolig mørt efter en tur i stegesoen.
Jeg lavede kartoffel/rodfrugts mos til retten. det er en nem måde at snyde nogle rodfrugter i ungerne :-)
som tilbehør til retten brugte jeg nogle gode hjemme syltede rødbeder og flutes


bøf stroganoff:

Det skal du bruge


Ingredienserne
der mangler en boullion terning :-)
  • 4 bøffer, tykstegsfilet uden kappe (600 g - købte billige bøffer og skar i strimler)
  • 300 g friske champignon
  • 10 g fedtstof til stegning. Jeg bruger en god sliplet pande, som får en klat fedtstof og tørres a med køkkenrulle
  • 200 g rødløg
  • 15 g paprika (juster selv efter smag og type)
  • 1 terning oksebouillon, terning, knorr
  • 300 ml vand
  • 1 brik Milda 4% til madlavning
  • 1 stor dåse tomatpure, koncentreret
  • 100 g skyr 0,2%, 
  • 1 tsk salt
  • 2 g peber, sort
 Sådan gør du
Halvdelen kommes i fadet
den anden halvdel svitses
på panden
Kødet brunes på panden













  • Start med at skære løgene i tynde ringe
  • rens champignon og skær dem i skiver
  • kom halvdelen af løgene og champignons i bunden af stegesoen
  • skær kødet i strimler
  • kom lidt smør på en god sliplet pande og tør a med køkkenrulle
  • varm panden godt op og svits kødet hurtigt. det skal bare lige have lidt farve
  • kom kødet i stegesoen oven på løg/champignon blandingen
  • smør panden ligesom sidst og svits løgene indtil de er klare. pas på de ikke brænder på
  • fordel løgene oven på kødet i fadet
  • svits nu champignon på en tør pande indtil at væde er kogt a
  • fordel champignon i fadet
  • hæld vandet på panden sammen med bouillon terningen. 
  • kog det op og tilsæt fløde, skyr og krydderier
  • rør det godt sammen og hæld det i stege soen
  • Klar til at komme i ovnen
  • På med låget og ind i en kold ovn i 2 timer.







Kartoffel/rodfrugts mos

Der er kun beregnet kartoffel mos til 3 til 4 personer, for jeg fryser resten og bøf stroganoff'en for vi er kun 3 personer. Så lav mere hvis det skal passe til 6 personer

Det skal du bruge :
Ingredienserne

  • 500 g kartofler
  • 250 g knold selleri
  • 250 g pastinak
    du kan også bare bruge alle mulige andre rodfrugter,
    men det var hvad jeg havde :-)
  • 1 spsk smør eller mere hvis du har lyst
  • salt, peber, muskatnød
  • ca 1 dl kogevand fra kartoflerne til at jævne mosen med
Skræl og skær i grove stykker
koges i 20 min uden salt
Sådan gør du :
  • Skæl kartoflerne og pastinakkerne og skær skrællen af selleriet
  • skær det hele i grove stykker og kom det i en gryde
  • kom kold vand i gryden til det lige dækker rodfrugterne
  • bring gryden i kog og lad det simre i 20 min under låg
  • hæld vandet fra, men gem lidt til at røre i mosen
  • mos kartofler / rodfrugterne med en gaffel eller med piskeris hvis du ikke er til klumper i mosen
  • rør smørret i og tilsæt kogevand til du får den ønskede konsistens
  • smag mosen til med salt, peber og muskatnød
Tilbehør :

Server retten med syltede rødbeder
Når ovnen nu alligevel kører i 2 timer er det oplagt at lave et fad ovn stegte rodfrugter til
Flutes - se opskrift her
Aftenens mad

VELBEKOMME

Nærings indhold i bøf stroganoff ved 6 personer




                     Pr. 100 g     pr person
   (374 g)
     
 alt
Energi64 Kcal240 Kcal1439 Kcal
Protein7,5 g28 g167 g
Kulhydrat3,7 g14 g84 g
Fedt2,3 g8,4 g51 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på ??? g (rå vægt: 2243 g)

Nærings indhold i mosen ved 4 personer




                     Pr. 100 g     pr person
(304 g)
     
 alt
Energi62 kcal         189 Kcal755 kcal
Protein1,7 g5,1 g21 g
Kulhydrat12 g37 g146 g
Fedt1,2 g3,7 g15 g

Beregnet på baggrund af opskriftens tilberedte vægt på 1214 g (rå vægt: 1128 g)